Vitovska

vitovska

Vitovska je avtohtona sorta belega vina, razširjena predvsem v tržaški pokrajini in na slovenskem Krasu na območjih, ki so pripadali tržaški pokrajini pred drugo svetovno vojno.
Ime je slovenskega izvora, verjetno izhaja iz samostalnika vitica.
Obdobja brstenja, cvetenja, potemnitve in zorenja so srednje – zgodnja.
Grozd je piramidalne oblike, vejnat, srednje velikosti in kompakten. Jagoda je okrogle oblike, zelenkaste barve. Meso je brezbarvno in sočno, z nevtralnim okusom.
Vitovska je vinska avtohtona sorta, ki je prisotna samo na Krasu. Ne poznamo njenega točnega izvora, vemo le da je stara več stoletij in so se podatki izgubili. V Sredozemlju pač ne obstaja nobena druga vinska sorta, s katero bi lahko opredelili vitovsko. V teku stoletij, skozi dolg proces prilagajanja in selekcije, je ta sorta tako ojačila svoje korenine, da obrodi na redči kraški zemlji ter kljubuje močni burji, mrzlim zimam in vročim suhim poletjem.

vitovska2

Vino, pridobljeno z belo vinifikacijo, je suho in sveže, s sadnim vinskim vonjem, ki ga karakterizira cvetica hruške vilijemovke in včasih tudi žajblja. Barva je svetlo slamnato rumena, okus je rahlo kiselkast in aromatičen, polnega telesa.
Gojenje trte na Krasu predstavlja zelo težko, čisto junaško vinarstvo, treba je prekopati zemljo in zlomiti kraški kamen s krampom, nanesti plast plodne rdeče zemlje iz doline in saditi trte.
Dandanes je vitovska kraljica Krasa, edinstvenega območja na svetu.